2022-11-05, Sveriges Radio P4:
Erik Hedbrant visar upp solcellsparken i Götene.
Verkstadsbolaget Hägnander & Larsson AB i Götene har dragit ned riktigt rejält på sina elkostnader med hjälp av en egen solkraftspark. Erik Hedbrant är VD och initativtagare till parken.
- Ja, jag har en installerad effekt på 50 kW och vi räknar med att få ut 45 000 kWh/år om allt går vägen och då kommer det täcka 70% av mitt elbehov här i verkstaden.
Bolaget producerar formar till tillverkningsindustrin och verkstadytan är full av maskiner av olika storlekar. Endel är gamla, andra är nya men alla drar mycket el.
- För 2 år sedan bestämde jag mig för att bygga detta och därefter har jag väntat in att priserna på markställningen framförallt ska gå ned för det är lite dyrare att bygga på backen kontra att lägga på taket.
Erik Hedbrant berättar att han försöker få ned kostnaden för el och det har blivit lite som en sport för honom och att han nu känner sig trygg med att hans solcellsanläggning framtidssäkrat hans verkstad. Han tror nämnligen att konsumtionen av el bara kommer att öka i takt med att samhället ställer om från fossila bränslen. Men hur mycket har han egentligen sparat på det här?
- Jag kan inte riktigt svara på den frågan så här tidigt, men däremot kan jag berätta att jag inte har betalt någon elräkning på flera månader. Det är en häftig kombination när ditt elbolag blir din kund. Nu skeppar jag ut el till mitt elbolag, jag har vänt på förhållandet. Och det är en härlig känsla.
2022-06-10, Polymervärlden:
Erik Hedbrant
Joakim demonterar formverktyg.
Hägnander & Larsson AB i Götene är verktygsmakare med inriktning på formverktyg för plast, pressverktyg för plåt och legotillverkning av specialdetaljer. Förr tillverkade företaget nya formverktyg men den delen har de släppt och idag ligger istället fokus på ändringar och reparationer. Om åtgärd önskas i ett formverktyg som man inte kan hantera i eget hus genom vikt eller storlek, kan de resa ut till kunden och demontera/montera på plats. Pressverktyg för plåt (klipp/bock/stans) tillverkas fortfarande nytt i verkstadslokalerna i Götene.
Grunden till företaget lades i källaren på Holmestad Bygdegård mellan Skara och Mariestad. Inriktningen var tillverkning och reparationer av formar för plast. De hade plats för några svarvar och fräsar, sänkgnistmaskin, pelarborrmaskin och kallsåg. Efter drygt 10 år började företaget bli trångbott i den hyrda källarlokalen. Beslut togs om att bygga en ny verkstad på Fredens industriområde i Götene. Där fanns då även plastbearbetaren Biwex. 1977 var man klara. Företaget bestod då av de två ägarna samt två anställda verktygsmakare. Under de kommande åren växte företaget. Kunderna blev fler, nya bearbetningsmaskiner köptes in, personalstyrkan utökades och fastigheten byggdes ut två gånger.
Lokala plastföretag
Kunderna bestod framförallt av lokala plastföretag som ville ha hjälp med tillverkning, reparationer och ändringar av formverktyg. Maskinparken utökades successivt med nya maskiner för svarvning, fräsning, sänkgnistning, trådgnistning, planslipning, rundslipning, härdning, anlöpning, svetsning och mätning.
Ny ägare
Lennart och Henry drev företaget fram till 1997 då de sålde det till Gepe Group som ville säkra upp sin formtillverkning. Med Gepe som ägare investerades det i höghastighetsfräs, sänkgnistmaskin och trådgnistmaskin.
Lars Svensson övertog företaget år 2008 strax innan finanskrisen bröt ut år 2008-2009. Detta bidrog till att underleverantörer fick två tuffa år. När konjunkturen vände såg man åter en framtid. Man investerade i en ny CNC-svarv med revolver och drivna verktyg 2012. Med denna svarv kunde fler ingående formkomponenter tillverkas under eget tak.
Erik köpte företaget
Under sommaren 2016 såldes företaget till den 29-årige Erik Hedbrant och Lars gick i pension. Erik är utbildad civilingenjör med arbetserfarenhet från bl.a. Volvo Cars i Skövde och Swegon i Kvänum. Några månader senare köpte Erik ett nytt företag, Industriverktyg Berg & Co i Lidköping. Det ägdes av Roland Berg och drevs som ett familjeföretag med inriktning på tillverkning av pelarstyrda pressverktyg för stansning, klippning och bockning i plåt. I samband med köpet flyttades verksamheten till Götene och Roland Berg gick i pension.
Vidareutveckling av företaget
Företaget har under Eriks ledning vidareutvecklats. Den finmekaniska verkstaden har renoverats på in- och utsida, nya maskiner har köpts in och 5S-arbete är igångkört. Samarbetet mellan skola, företag och samhälle har även stärkts och rekrytering av yngre medarbetare pågår för fullt.
- Vi stöttar ett flertal plastindustrier med deras regelbundna underhåll av formverktyg, säger Erik. På så sätt hålls de i gott skick och kostsamma haverier undviks.
- Rengöring, funktionstestning av komponenter, kontrollmätning av kritiska mått, infettning och provtryckning är vanliga aktiviteter vid förebyggande underhåll av formar som vi utför.
Ändringar
- Vi åtar oss ändringar av formverktyg. Det kan exempelvis handla om att ändra formrum i insatser, backar eller kärnor. Ändringar som syftar till att öka formarnas prestanda är även vanligt förekommande.
- Det är inte bara äldre formar som behöver ändras. Nya kan behöva justeras och trimmas in efter att de provkörts i en formsprutmaskin för första gången.
- Vi kan även bygga fixturer och gripverktyg för robotar
- Vi har en stor maskinpark. Manuella fräsar, CNC-fräsar, höghastighetsfräs, trådgnistmaskiner, sänkgnistmaskiner, planslipmaskiner, rundslipmaskiner, härdugn och 50t hydraulpress.
- Vi tillverkar även komponenter på uppdrag av andra företag. De största kunderna är plastindustrier, tillverkningsindustrier, maskinbyggare och mekaniska verkstäder i Lidköping, Skara, Mariestad och Skövde.
- Vi tillverkar äve det hindrar oss inte från att göra arbeten åt företag även på andra orter, säger Erik,
Reparationer
Planerade reparationer och oplanerade haverier.
- Det brukar vara en blandad kompott av reparationer, ibland är det stora haverier som kommer plötsligt medan andra gånger har vi god framförhållning på reparationer som ska göras, säger Erik.
- Vid plötsliga haverier där kunden måste igång snabbt, gäller det att vara på alerten och göra sitt bästa. Med vår lojala och kunniga personal brukar det gå bra. Vi har även bra stöd från underleverantörer och samarbetspartners.
Generalagent för Heatlock
Hägnander & Larsson AB blev för några år sedan generalagent för Heatlock på den svenska marknaden.
- Det började med att en reprerentant från Heatlock hörde av sig för att fråga vilka varumärken vi använder. Vi fastnade i ett långt och trevligt telefonsamtal. Därefter slöt vi avtal om att vi skulle förse den svenska marknaden med varmkanalsystem och verktygskomponenter från Heatlock, säger Erik.
- Hos oss kan svenska verktygsmakare och plastindustrier köpa Heatlock varmkanalsystem. Det handlar framförallt om reservdelar (spets, keramisk ring, värmespiral, temperaturgivare, element) men vi hjälper även till med kontakter/stöd vid nytillverkning, fortsätter Erik med.
En grön framtid
En solcellspark kommer till sommaren byggas vid Hägnander & Larssons mekaniska verkstad. Ett projekt som varit i planeringsfasen under två år och som nu är redo att startas igång.
- Till sommaren sätter vi spaden i backen och det känns fantastiskt. Vi kommer producera 70% av årsbehovet av elektricitet, säger Erik.
Corona, inte bara en nackdel
Under den första delen av Corona var vi fundersamma hur det skulle gå men allt eftersom tiden gick märke vi att våra kunder fortsatte att beställa jobb hos oss. Vi fick även många nya kunder som tidigare hade gått utomlands för att handla, exempelvis Sandvik.
- Sandvik började kontakta mig efter att gränserna stängdes. De hade tidigare haft verktygsmakare i Tyskland, men de behövde nu skaffa sig en lokalt förankrad i Sverige. Det bidrag till att vi sedermera fick in Sandvik som kund.
- Det starka kundunderlaget som vi har medförde att vi inte behövde permittera någon personal under Coronaperioden och det är jag mycket stolt över, berättar Erik.
Bygga en koncern av tillverkningsföretag
Eriks mål är att bygga en industrikoncern med ett flertal specialiserade företag. Det händer att både företagsledare som närmar sig pension och företagsförmedlare kontaktar honom.
- Ja, jag blir kontaktad lite då och då av företagare som vill sälja sin verksamhet. Det är smickrande att de vet att jag är på hugget och vill öka. Hittills har jag fått tacka nej pga tidsbrist, men allt eftersom jag rationaliserar och bygger rutiner, minskar min tidsåtgång på nuvarande företag.
- Jag letar även efter en driftig och ambitiös samarbetspartner i min ålder (30-40 år) som kan vara med på bygget av en industrikoncern, avslutar Erik med.
2022-04-06, Götene Tidning:
Ett stort Tack till Götenehus, Kinnex, Cidan Machinery, Nolato Gota och Hägnander & Larsson för det engagemang och varma mottagandet som vi fick vid studiebesöken på era företag i samband med Industrinatten. Vi vill även rikta ett tack till Emelie Thim som hjälpte till med att förmedla kontakterna.
Elever och personal, årskurs 8 på Liljestensskolan
2019-10-25, Nya Lidköpings Tidningen (NLT):
Götenehus fabrikschef Torbjörn Broberg.
Petter Hjelmqvist, vd på Cidan Machinery.
HL:s vd Erik Hedbrant, Jacob Fridh, vänner.
Rundvandring, fika och många ställda frågor från nyfikna besökare. Så var det när nio tillverkningsindustrier i kommunen bjöd in till öppet hus i onsdags kväll.
Det var andra gången som Götene industrinatt hölls. En kväll där man får möjligheten att se hur arbetsplatserna, som annars inte är öppna för allmänheten, ser ut. Många besökare passade på att besöka flera stycken företag. Marschallerna syntes utanför företagen och skapade en inbjudande och gemytlig inramning. Väl inne bjöds det på fika, rundvandringar och information.
Expansiv fas
På Cidan Machinery i Götene var det många besökare som kom, vilket företagets vd Petter Hjelmqvist uppskattade. Det är roligt och spännande att så många vill komma hit och se vår verksamhet. De är nyfikna, frågvisa och undrar vad som görs och händer här. Jag tror att vårt företag har varit lite anonymt även om vi ligger centralt, säger han. Företaget, som tillverkar maskiner för plåtslagare och plåtindustrin, har drygt 100 anställda i Götene och är inne i en expansiv fas.
- Under de senaste åtta åren så har vårt globala företag gått från 800 miljoner kronor i omsättning till närmare 500. Vi har en stark tillväxt, anställer mycket folk och utvecklar nya produkter, både på mjukvaru- och hårdvarusidan, konstaterar Hjelmqvist.
Stärker personalen
Erik Hedbrant, vd och ägare på Hägnander & Larsson AB, var nöjd med tillströmningen på sin mekaniska verkstad. Under kvällen fick han besök av företag från bland annat Lidköping, Skövde och Trollhättan.
- Det har varit fullt jättekul och fullt blås. Första gästerna kom redan en halvtimma innan vi drog igång, säger han och fortsätter:
- Industrinatten stärker personalen som får visa upp sin arbetsplats för nära och kära. Det ger oss företag möjlighet att rekrytera personal, både på kort och lång sikt. Marknadsföring mot nya kunder är också en positiv effekt.
Industrinatten är ett arrangemang som de deltagande företagen gör i samarbete med Näringslivsföreningen i Götene och Götene kommun.
2017-11-15, Götene Tidning:
Erik berättar om Hägnander & Larsson AB för intresserade Mariestad och Götenebor.
Ola guidade runt besökare på Prototal. Gästerna fick i slutet av turen tävla.
Elin arbetar som elektriker på Cidan Machinery och trivs med sitt jobb.
Den första upplagan av Götene Industrinatt blev en lyckad satsning.
- Både Götenehus och Kinnex uppskattade antalet besökare till 350, berättar Gert Rahm, näringslivschef och initiativtagare.
Totalt deltog nio företag i evenemanget som syftade till att locka ungdomar och arbetssökande till industriyrken.
- Industrin har haft svårt att få tag på folk och vi har alla samma problem, säger Erik Hedbrant på Hägnader & Larsson AB som vid halvlek hade ett 50-tal besökare i sin mekaniska verkstad.
- Det har varit en blandning av skolungdomar med föräldrar, kompisar och nyfikna Götenebor. Problematiken att få fatt i kompetent personal beror enligt Erik på att det är flera komponenter som måste synkronisera.
- Det är många olika saker som ska uppfyllas, både kunskaper och personligheter ska vara rätt.
Erik menar att svårigheten med kompetensförsörjning har växt med tiden.
- Vi behöver öka intresset hos ungdomarna, få dem att veta vad vi gör och vad det finns för verksamheter här i Götene. Då är Industrinatten ett bra sätt att synas.
Idag arbetar sex personer i företaget och verktygsmakarna ska kunna utföra svarvning, fräsning samt mer nischade bearbetningsformer som sänkgnistning, hålgnistning och trådgnistning. De har även en konstruktions- och marknadsavdelning. I alla rollerna behöver personalen vara tekniskt kunniga.
På plats hos Hägnander & Larsson AB var Eva-Maria Friberg, ordförande i Näringslivsföreningen som tillsammans med kommunen och näringslivet står som arrangörer till Industrinatten. Hon menar att det finns en stor okunskap om hur en industri ser ut idag.
- Vi vill visa att det finns många olika yrken inom industrin, mekanisk verkstad och vi ska vara stolta över att Götene är en ort med så många fina företag.
Vi söker alltid folk
På Prototal var besökarna allt ifrån unga jobbsökande och före detta anställda till folk som bor i närheten.
-Det har varit en salig blandning, säger Christer Peterson. Ola Anteryd guidade runt besökarna och informerade om plaster, infärgningar och snusdosor. Han berättade att deras plastfabrik just nu är i behov av personal.
- Vi söker alltid folk, både i Götene och Vinninga. Det finns alltid jobb till rätt folk och vi utbildar alla själva, säger Ola.
Fem lediga tjänster
På Cidan Machinery genomfärde man regelbundna guidade rundturer där Thomas Lindblom visade både kontor och konstruktionsavdelningar. Även Cidan söker personal och just nu har de fem lediga tjänster. Götenebon Michael Gow från Storbritannien var en av besökarna som letade efter ett arbete.
- Jag har varit hos Arla, Semper och Dafgård innan. Detta ger en idé om vilka yrken och möjligheter som finns och jag hoppas att jag kan få jobb i framtiden.
Cidan Machinery hade gott om besökare från början till slut under Götene Industrinatt.
- Klockan 16.01 kom de första gästerna och vi har hittills haft 250 personer här, säger Johan Persson när det återstår en timma av industrinatten.
Klart över förväntan
Dagen efter sammanfattar Gert Rahm evenemanget som en succé.
- Vi visste inte hur det skulle gå eftersom det var första gången. Men det var jättekul att se så mycket folk ute. Även företagen som lämnat utvärdering är nöjda med både antalet besökare och att de nått rätt besöksgrupp. De ser ett stort värde i att promota sitt företag och de ger höga betyg för helhetsintrycket. Klart över förväntan.
2016-08-24, Götene Tidning:
Lars Svensson (till höger) har sålt företaget tilll Erik Hedbrant.
Det anrika Göteneföretaget Hägnander & Larsson AB har bytt ägare. Ny bakom rodret är 29-åriga civilingenjören Erik Hedbrant, uppvuxen i Stora Levene.
- Jag har alltid velat driva eget företag, säger han.
Hägnander & Larsson AB grundades av verktygsmakarna Lennart Hägnander och Henry Larsson i källaren i Holmestad bygdegård i början av 60-talet.
- 1998 köptes företaget av Gepe-Biwex och 2008 fick jag ett erbjudande att ta över, det var inte min plan och i början var det tufft men sedan har det rullat på, säger Lars Svensson som nu alltså sålt företaget till Erik.
- Det känns jäkligt bra och för tillfället har vi väldigt mycket att göra, säger Erik som övertog företaget 1 juli och är mitt uppe i att vänja sig vid vardagen som egenföretagare. Det är inga vanliga 40-timmarsveckor utan man går ständigt och funderar på sitt jobb, det är ett annat ansvar än vad man är van vid.
Vill driva eget
Erik har länge haft som dröm att driva eget företag och efter studier till civilingenjör vid Luleå Tekniska Universitet har han haft anställningar på Volvo Personvagnar i Skövde och Swegon i Kvänum.
- Min tanke var att börja på ett så stort företag som möjligt för att trappa ned i steg till mindre företag, och till slut köpa ett eget. När detta verktygsmakeri dök upp var timingen perfekt.
Företaget tillverkar, reparerar och ändrar formsprutningsverktyg till plastindustrin i sin mekaniska verkstad i Götene.
- Det är precis samma verksamhet nu som när företaget startade, säger Lars.
Bland kunderna finns flera lokala företag; Nolato, Kinnex och IAC.
Erik berättar att tillverkningsprocessen är avancerad och att det tar många år att lära sig.
- Gubbarna är oerhört kunniga och kluriga och det tar tid att komma in i verktygsmakaryrket. Jag har börjat med att fräscha upp lokalerna som har varit i stort sett orörda sedan 70-talet, säger han.
Lars Svensson kommer bli kvar på företaget åtminstone fram till årsskiftet.
- Men jag är inte främmande för att jobba på ett tag till, vi får se lite hur länge jag behövs.
Företaget omsätter drygt sex miljoner koronor om året och har sex anställda.
- Branschen går bra just nu så jag ser ljust på framtiden, det känns inspirerande, menar Erik.
2016-07-14, Skövde Nyheter:
Nye ägaren Erik Hedbrant, före detta ägaren Lars Svensson och anställd CNC-operatör Henrik Wiking i bakgrunden.
Nya ägaren och vd:n Erik Hedbrant visar upp en formsprutad plastdetalj.
Många av kunderna är underleverantörer till fordonsindustrin. Henrik Wiking kontrollerar måtten i en platta efter CNC-fräsning.
Erik Hedbrant är 29 år. Skövdebon har precis köpt och tagit över ett anrikt företag som tillverkar formverktyg till plastföretag, och han är inte rädd för att axla rollen som vd.
Erik låter förstå att det är en gammal dröm som just gått i uppfyllelse. Han berättar att han målmedvetet har haft siktet inställt på att bli egen företagare sedan gymnasiet. Den sista tiden har han jagat och plöjt igenom annonser efter bolag till salu. Så fann han det, en mekanisk verkstad i Götene vid namn Hägnander & Larsson AB.
- Jag hade inte gjort den här affären om det inte varit en bra affär, svarar Erik på frågan om det inte är dyrt att köpa ett företag.
Han liknar affären vid att köpa hus eller bil och menar att tillvägagångssättet är ungefär det samma, det handlar mycket om förberedelser och att ta reda på en stor mängd fakta. Erik berättar att det viktigaste är att våga.
- Jag kände att jag har kunskap nog att sätta mig i vd-stolen och man behöver inte kunna allt från början.
Han försöker att serva de anställda, fördela och planera arbetet så att alla kan göra sitt bästa. Stor tillit finns till de sex anställda verktygsmakarna / CNC-operatörerna som jobbat på företaget i snitt 20 år.
- Det finns en stor erfarenhet och kunskap som byggts upp under många år.
Erik berättar att ett övertagande kan ta upp till ett år att genomföra.
- I vårt fall tog det ungefär fem månader från det första samtalet tills att affären var i land.
Så vem är han, den här 29-åringen?
På gymnasiet läste Erik på teknikprogrammet i Vara, i lumpen var han transportplutonbefäl på T2 i Skövde, sedan studerade han till civilingenjör vid Luleå Tekniska Universitet, jobbade på Volvo Personvagnar i Skövde och därefter Swegon i Kvänum. Allt för att samla på sig olika kompetenser eller ”ben” att stå på inför framtiden.
- I tonåren konstruerade jag egna uppfinningar i verkstaden hemma på gården i Stora Levene, allt från en kick-bike med motorsågsmotor till hydrauliska grävaggregat till traktorer.
Då upptäckte han att det är roligt med problemlösningar. Men det långsiktiga målet var att bli produktionschef/ägare till ett tillverkande företag. I höstas blev han bönhörd när han fick syn på annonsen om att företaget Hägnander & Larsson AB i Götene var till salu.
- Jag träffade dåvarande ägare under senhösten 2015 och sedan gick det rasande snabbt.
Erik kunde inte så mycket om formverktyg eller verktygsmakeri, men det störde inte ledningen eller den forne vd:n Lars Svensson.
- Det har känts bra sedan start. Vi behövde en nytändning och Erik är en frisk fläkt som vill förbättra på att ödmjukt och smidigt sätt. Han har ett väldigt engagemang och en stor drivkraft, säger Lars Svensson.
Besök- och postadress
Hägnander & Larsson AB
Sandtorpsvägen 2a
533 33 Götene
Organisationsnummer
559057-3498
Öppettider
Måndag-Torsdag: kl 6.45-16.15
Fredag: kl 6.45-12.30