Prao-blogg

Prao-blogg

Elever som gjort studiebesök, praktik eller sommarjobb berättar.

Hägnander & Larsson AB tar regelbundet emot elever från högstadieskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar och högskolor/universitet. Det rör sig om studiebesök, prao, praktik och sommarjobb. På denna sida, Praoblogg, låter vi eleverna blogga om sitt äventyr i vår mekaniska verkstad. Ett starkt samarbete mellan skola och näringsliv har många fördelar.

Viggo prao mekanisk verkstad 1
Viggo prao mekanisk verkstad 2

Viggo, 14 år, praktik v.12 2024


Vem är Viggo?

Hej! Jag heter Viggo och fyller snart 15 år. Mitt favoritämne i skolan är idrott. När jag inte är i skolan så gillar jag att spela GTA och Rust, samt hänga med vänner. Ibland händer det att vi är hos min kompis ute i hans garage och fixar med hans a-traktor. Det är skoj.


Vad har du fått göra under praktiken?

Började med att packa paket och skriva ut fraktsedlar i Schenkers bokningssystem. Sedan har jag varit med Jacob och sett när han svarvar. Han körde kugghjul av olika varianter. Jag fick hjälpa till att justera in svarvbackarna, mäta och skriva in siffror i svarvprogrammet. Killarna i verkstaden visade mig även hur trådgnistmaskinerna fungerar och jag fick vara med och gnista kilspår. En förmiddag hängde jag med Erik och fick se vad han gjorde på kontoret och i härdverkstaden. Jag har även fått gå en liten CAD-utbildning på datorn. Vi skrev ut CAD-modellen i en 3D-skrivare för plast, samt lasergraverade in text på detaljen. Sista dagen planslipade vi en härdad metallbit.


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Jag har lärt mig en oändlig massa saker. Först och främst har jag lärt mig namn på verktyg, maskiner och utrustning. Sedan har jag fått insikt i hur verkstadsmaskiner används/körs. Några timmar har jag varit med Erik (chefen) och då fick jag lära mig hur ledarskap och planering fungerar. Det är många telefonsamtal och ganska stressigt att vara chef. Ha koll på allt som händer. Det roligaste var när jag fick greja själv. Till exempel när jag fick kontrollmäta och brotscha upp hål i 20 detaljer och när jag fick vara med och köra maskiner.


Drömjobb och framtidsplaner?

Jag funderar på att bli elektriker eller någon sorts egenföretagare. När jag och min kompis skruvar i hans a-traktor så gillar jag att koppla el samt fixa med ljudet (slutsteg, osv). I framtiden skulle det vara roligt att bo i en större stad. Tänkte börja med att hyra en lägenhet och sedan köpa något större. En ny BMW skulle vara nice att ha på garageuppfarten.

Nils praktik mekanisk verkstad 2
Nils praktik mekanisk verkstad 1

Nils, 15 år, praktik v.41 2022


Vem är Nils?

Mitt namn är Nils och jag går i nionde klass på Liljestensskolan i Götene. Mina favoritämnen i skolan är teknik, kemi, matematik och fysik. På min fritid bygger jag olika saker ute i garaget. Just nu håller jag på att bygga en snabb elcykel. Har en mountainbike som jag monterat en navmotor på bakhjulet, byggt ett eget batteri samt köpt hem motorstyrning till.


Vad har du fått göra under praktiken?

Vi har gått igenom grunderna i verkstadsjobb, kontorsarbete där jag bl.a. fått vara med och beställa hem Heatlock reservdelar från Kina, tittat på när killarna i verkstaden planslipade, sänkgnistade, trådgnistade, svarvade, fräste och härdade stål. Veckans Bio (lunch-film) var Moneyball, en amerikansk baseball-film. En dag fick jag åka med Erik till Nolato Gota för att leverera delar till formverktyg. Jag har även fått såga och olja in trästolpar till solcellsparken som Hägnander & Larsson byggt. Till sist fick jag göra övningsuppgifter i CAD. 


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Lärt mig mer om hur gnistbearbetning (tråd/sänk-gnistning) fungerar, hur man bereder och sänder över ett fräsprogram från Mastercam till en CNC-maskin, hur en ritning/3D-modell av formverktyg görs, att kineserna vill ha många påskrifter vid beställning, att företag samarbetar med varandra, hur verksamheten hos Hägnander & Larsson AB fungerar och deras värderingar/mål. Det roligaste var att besöka Nolato där jag fick se hur formsprutning av plast fungerar. Jag såg även robotar som jobbade och det var intressant. Förutom detta så var det roligt att få se och lära mig mer om maskinerna som fanns hos Hägnander & Larsson AB. 


Drömjobb och framtidsplaner?

Till sommaren tar jag studenten och efter det väntar gymnasiestudier. Förmodligen blir det teknikprogrammet men jag har inte riktigt bestämt mig ännu. I framtiden önskar jag få jobba med något tekniskt där jag får lära mig mer om teknik, el, konstruktion och programmering. Jag vill bo i ett hus och ha ett garage där jag kan bygga egna projekt. 

Vilma Sommarjobb Götene Bild2
Vilma Sommarjobb Götene Bild1

Vilma, 17 år, sommarjobb 2022


Vem är Vilma?

Hej! Jag heter Vilma och är en glad och positiv tjej från Lugnås. Studerar samhällsprogrammet i Mariestad på Vadsbogymnasiet. På min fritid träffar jag kompisar, spelar fotboll och övningskör inför bilkörkort. Detta är tredje sommaren som jag sommarjobbar, jag har varit på lite olika ställen tidigare. Det är bra att få arbetserfarenhet. 


Vad har du fått göra på sommarjobbet?

Jag har haft en lista med arbetsuppgifter. Jag kunde vara inne och jobba när det var dåligt väder och ute när det var solsken. Några utförda uppgifter: Rengjort och målat fönster, torkat av skåp och element i verkstaden, dammsugit och skurat golv så att de blev skinande rena, utomhusarbete bestående av att sopa bort löv från cykelskjul samt klippt buske i rund form. De sista dagarna fick jag uppdatera säkerhetsdatabladen som hör till oljor och smörjmedel. 


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Det roligaste var att måla fönster (även om det var väldigt varmt ute under de dagarna), städa arbetsrum och äta räkmacka. Hägnander & Larsson hade en tradition av att äta räkmacka och kolla på Motornörd (Youtube) varje fredag frukost. Vad jag har lärt mig? Ja, i stora drag handlade det om hur det fungerar i en mekanisk verkstad och industri. Exempelvis har jag fått använda stämpelklocka för första gången, se hur sänkgnistning / trådgnistning fungerar samt fått kunskaper kring arbetsrutiner och säkerhet. 


Drömjobb och framtidsplaner?

Framtidsplanerna består i att jag ska gå klart sista året på gymnasiet och ta studenten. Det ska bli roligt. Därefter vill jag säsongsarbeta i Sälen under en vinter, resa utomlands till varmare platser och läsa vidare på högskola. Jag har inget direkt drömjobb just nu, vi får se.

Pontus Praktik Hägnander Larsson 1
Pontus Praktik Hägnander Larsson 2

Pontus, 18 år, praktik v.20 2022


Vem är Pontus?

18-årig grabb från Hällekis som går Industritekniska programmet på Kavelbrogymnasiet. Det är en utbildning för svetsning samt man får lära sig att klippa, valsa och bocka plåt. Vi får även lära oss att rita i ett CAD-program som heter SolidEdge. Under vår gymnasietid praktiserar vi 17 veckor totalt ute på företag. Praktik ute hos företag är en rolig sak. Jag har varit hos Kinnekulle Svets, Scan, Götene Construction Equipment (Götene UFO) och Hägnander & Larsson. Mina fritidsintressen är fiske (spinning- och flugfiske i bl.a. Vänern och Älvdalen), motorer (allt som har en motor och dånar är intressant) samt umgås med familj och vänner.


Varför praktiserade du hos Hägnander & Larsson AB?

Anledningen till att jag gjorde praktik hos Hägnander & Larsson AB var för att jag och min pappa var hos dem på Industrinatten (Öppet Hus under kvällstid). Då såg vi hur roligt de hade det och jag ville därför gärna besöka dem under en praktikperiod. 


Vad har du fått göra under praktiken?

Under veckan har jag fått vara med vid reparation av ett stansverktyg och då fick jag hjälpa till att demontera/montera, rengöra samt titta på när killarna fräste, härdade och trådgnistade nya verktygs delar. En annan dag fick jag rita upp en detalj i CAD och sedan printa ut den i deras 3d skrivare för plast. I slutet av praktikperioden svarvade jag två nya växelspaksknoppar till mitt vrålåk Opel Astra G. De blev superbra. Jag mätte upp och gjorde en ritning innan svarvningen. Eftersom jag går svetsutbildning och kan en del om svetsar, passade jag på att rengöra och serva deras Kempii TIG-svets. Förutom allt som jag nämnt ovan, fick jag åka med Erik på resor när han lämnade/hämtade gods hos kunder och leverantörer. Vi har bland annat varit på Kinnex och sett deras stora fräsmaskiner, Götene Plast där jag fick de hur formsprutning av plast fungerar och Movab. 


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Framförallt så har jag lärt mig att det gäller att vara väldigt noggrann vid arbete med formverktyg för plastsprutning och pressverktyg för plåtformning. Även legoarbeten ställer höga krav. Det är hundradelar som det handlar om (0,01mm) hela tiden. Det roligaste var att rita i CAD för att sedan 3D-printa en plastbit, och så klart att tillverka egna växelspaksknoppar. Vi kollade på film under lunchrasterna och denna vecka var det Jönssonligan som stod på tapeten. Jag har även lärt mig att det är en lång process att gå från råmaterial till färdig detalj. Exempelvis är det inte bara att kasta in en metallbit i fräsmaskinen och köra. Nej, det kräver riggningar, mätningar, beredning, körning, osv, innan detaljen är klar.


Drömjobb?

Det skulle vara spännande att få åka ut till en oljeplattform och svetsa. Lite mer action på dagarna. Jobba med olika uppdrag och uppleva skilda världsdelar. Vi får se vad som händer i framtiden.

Neo Sommarjobb 2021 Götene Mekanisk verkstad
Neo Sommarjobb 2021 Götene

Neo, 15 år, sommarjobb 2021


Vem är Neo?

Jag är en 15-årig kille från Götene som precis har slutat 8:an på Liljestensskolan. Till hösten börjar jag 9:an och det ska bli roligt även om det blir mer plugg. Under denna sommar har jag sommarjobbat på Hägnander & Larsson AB samt hängt med kompisar. Jag håller även på att ta mopedkörkort och skulle vilja köpa en crossmoped när jag har kortet i min hand.


Vad har du fått göra på sommarjobbet?

Jag har utfört uppgifter som stod i ett arbetshäfte. Det innebar bl.a. rengöring av maskiner och skåp i verkstaden, hacka ogräs, klippa buskar och snygga upp på utsidan av fastigheten, putsa fönster samt måla industriport med metallfärg. Jag fick även ställa iordning material i materialställaget, rengöra kapsåg och storstäda firmabilen. Två tjänsteresor fick jag åka med på. Den första gick till Nolato Gota som är ett företag som tillverkar plastdetaljer (formsprutning av plast). Vi tittade på hur formsprutorna och robotarna fungerar, samt Erik hämtade en trasig back i deras verktygsverkstad. Den andra tjänsteresan gick till Kinnex Mekaniska för att lämna av slipade detaljer. Kinnex har stora och avancerade svarv- och fräsmaskiner.   


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Detta var mitt första sommarjobb. Sommarjobbet fick jag genom att vi hade en skoluppgift där vi skulle intervjua och ta reda på fakta om ett företag. Jag kontaktade då Erik och fick hjälp med svar till skoluppgiften. Passade då även på att fråga om det fanns möjlighet att sommarjobba hos Hägnander & Larsson AB. Jag har lärt mig hur arbetslivet fungerar och vad som är viktigt att tänka på. Det är exempelvis viktigt att passa tider, ha med lunchlåda och vara noggrann med de arbetsuppgifter som utförs. Vi har även gått igenom hur härdning (värmer upp ett material för att det ska bli hårt), putsa fönster (spegelblankt utan ränder) och planslipning av ventilhus fungerar. Det roligaste var att måla industriporten, hänga med arbetskollegorna, kolla på Rocky-maraton (vi avverkade 3 st Rocky-filmer under lunchrasterna) och åka på tjänsteresor (även om de bara var inom Götene kommun).


Drömjobb och framtidsplaner?

Just nu har jag inte något drömjobb men det kommer lösa sig när jag börjar 9:an. I 9:an kommer vi få praktisera samt få mer information om olika yrken. Mina fritidsintressen är träning, hänga med kompisar, laga god mat och kolla på tv-serier. Spelade fotboll och hade en karriär inom det upp till P13 men sedan ledsnade jag. Favoritämnen i skolan är SO-ämnena, idrott och musik.

Jesper Mekanisk verkstad
Jesper Mekanisk Verkstad 1

Jesper, 17 år, sommarjobb 2020


Vem är Jesper?

Jag är en positiv 17-årig kille från Hällekis som går på De la Gardiegymnasiet i Lidköping, Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning på husbyggnad. Till hösten börjar jag på mitt andra år och det ser jag fram emot eftersom vi då kommer att praktisera på byggarbetsplatser. Under detta sommarlov har jag sommarjobbat hos Hägnander & Larsson AB samt arbetat med mina egna produkter där hemma. Jag tillverkar armeringsbågar till växter och plantor.


Vad har du fått göra på sommarjobbet?

Jag har jobbat som vaktmästare med lite olika arbetsuppgifter. De första dagarna var det fint väder utomhus och då rengjorde jag företagsskyltar, brevlåda, cykelskjul samt betongplattor vid entrén. Därefter var det jobb inne i den mekaniska verkstaden. Jag fick bl.a. rengöra bearbetningsmaskiner, putsa fönster, torka av element, sopa och skura golv inför målning, uppdatera kemikaliepärmen med säkerhetsdatablad, tvätta firmabilen och utföra 5S på borrskåpet. Den sista dagen fick jag snickra påkörningsskydd samt agera rörmokare (täppt i en golvbrunn).


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

En stor lärdom har varit att det är viktigt med säkerhetsdatablad för oljor och kemikalier. Vid en olycka ska man ta med pärmen med säkerhetsdatablad till sjukhuset så läkaren vet vad han/hon ska göra. Jag har även fått lära mig att det finns olika arbetsrutiner på olika företag. Hos Hägnander & Larsson AB skulle jag stämpla in när jag kom och stämpla ut vid hemgång, ha arbetskläder och skyddsskor, samt utföra mina arbetsuppgifter noggrant. Noggrannhet är något som jag kommer ta med mig i framtida arbetsliv. Det är bra att vara noggrann för då blir det inte fel och man slipper göra om arbetet. Det roligaste var att se resultatet efter golvmålningen och hur bra borrskåpet blev efter 5S.


Drömjobb och framtidsplaner?

Efter att jag har gått klart skolan och gjort min lärlingstid, skulle det vara kul att starta ett företag som jobbar med VVS och bygg. I det företaget skulle vi ha en stor bredd och kunna utföra det mesta. Men eget företag får bli först om 10 år efter att jag samlat på mig ordentligt med erfarenheter. Mina fritidsintressen är att spela fotboll, åka jetski, umgås med kompisar, skruva med moppen och arbeta hemma.

Feras Hägnander Larsson AB

Feras, 26 år, praktik v.23-24 2019


Vem är Feras?

Mitt namn är Feras och jag är 26 år och bosatt i Skövde. Just nu studerar jag en CNC-utbildning på KompetensCentrum i Tidaholm. Det är en 1-årig vuxenutbildning med fokus på svarvning och fräsning i metall. Vi lär oss hantera både manuella maskiner samt styrda maskiner för CNC-fräsning och CNC-svarvning. CAD är även ett inslag i vår utbildning. Det är roligt att rita och konstruera i CAD. CNC-utbildningen har plats för 8 elever per klass och intagning sker på vår/höst. Undervisning sker på industriskolan samt genom företagsförlagd praktik. Vi delar lokaler med yrkesprogrammen från Rudbecksgymnasiet. Det är viktigt för den industritäta orten Tidaholm att verkstadsutbildningar finns för att klara kompetensförsörjningen.


Vad fick du göra under praktiken?

Jag fick programmera och köra en universalfräs som fräste hål i kopparrör. Planslipning av hydraulikblock fick jag även testa på. Förutom detta gick jag bredvid verktygsmakarna (killarna i verkstaden) och tittade på när de jobbade med reparationer och ändringar av formverktyg för plast samt tillverkning av nya plåtformningsverktyg. Hägnander & Larsson AB hade ett flertal bearbetningsmaskiner som jag tidigare inte hade kommit i kontakt med.


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Detta var min första praktik. På Kompetenscentrum i Tidaholm utbildar vi oss inom svarvning och fräsning. Jag tyckte att det var roligt att se och förstå hur andra maskiner i en mekanisk verkstad fungerar. Ett bra exempel är gnistning (sänkgnistning, starthålsgnistning och trådgnistning). Röders höghastighetsfräs var även spännande att se. Killarna i verkstaden var duktiga på att lära ut. De lärde mig att ta ut nollpunkt i mitten av arbetsstycket istället för i ett hörn som vi gör i skolan. Jag fick även lära mig några nya ord på västgötska.


Drömjobb och fritidsintressen?

I framtiden önskar jag få arbeta på ett större företag i Skövde där jag kan utveckla mina CNC-kunskaper inom svarvning och fräsning samt umgås med roliga kollegor.

På fritiden umgås jag med familjen, spelar fotboll, lagar mat, kollar på TV (helst komedi eller action) samt jag extrajobbar på McDonalds lite då och då.

Axel Strid. Mekanisk verkstad
Axel Strid. Mekanisk verkstad.1

Axel, 16 år, sommarjobb 2019


Vem är Axel?

Hej! Jag heter Axel och är en 16-årig kille från Forshem som precis slutat niondeklass på Liljestensskolan i Götene. Under denna sommar har jag sommarjobbat på Hägnander & Larsson AB (verktygsmakare) och Nolato Gota (formsprutning av plast). Till hösten börjar jag gymnasiet och jag har sökt in till Industritekniska programmet i Mariestad och Volvogymnasiet i Skövde.


Vad fick du göra på sommarjobbet?

Hägnander & Larsson AB är en mekanisk verkstad nischad mot formverktyg (plastverktyg), plåtformningsverktyg och legoarbeten. Hos dem fick jag måla huvudentrén samt rengöra bearbetningsmaskiner. Innan jag målade behövde jag skrapa bort den gamla färgen samt maskera de ytor som inte skulle få färg.


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Detta är ett av mina första sommarjobb. Utöver att jag har blivit en hejare på att måla, så har jag även lärt mig många grundläggande saker inom arbetslivet. Killarna visade mig även hur trådgnistning, sänkgnistning och härdning fungerar. Svarvning och fräsning visste jag sedan tidigare. Det roligaste var att maskera ytor (tejpa och lägga täckpapp) inför målning.


Drömjobb och framtidsplaner?

Just nu skulle jag vilja jobba på Volvo eftersom jag är intresserad av hur bilar är uppbyggda, dvs hur saker och ting hänger ihop. Mina andra intressen är jakt, fiske, bygga saker och bilar (epa, a-traktor, mopedbil, bil).