HL i media

Hägnander & Larsson AB i media

2019-10-25, Nya Lidköpings Tidningen (NLT):

Industrinatten blev en lyckad kväll

Götene Industrinatt 2019. Götenehus

Götenehus fabrikschef Torbjörn Broberg. 

Götene Industrinatt 2019. Cidan Machiner

Petter Hjelmqvist, vd på Cidan Machinery.

Götene Industrinatt 2019. Hägnander Larsson

HL:s vd Erik Hedbrant, Jacob Fridh, vänner.

Rundvandring, fika och många ställda frågor från nyfikna besökare. Så var det när nio tillverkningsindustrier i kommunen bjöd in till öppet hus i onsdags kväll.


Det var andra gången som Götene industrinatt hölls. En kväll där man får möjligheten att se hur arbetsplatserna, som annars inte är öppna för allmänheten, ser ut. Många besökare passade på att besöka flera stycken företag. Marschallerna syntes utanför företagen och skapade en inbjudande och gemytlig inramning. Väl inne bjöds det på fika, rundvandringar och information.


Expansiv fas

På Cidan Machinery i Götene var det många besökare som kom, vilket företagets vd Petter Hjelmqvist uppskattade. Det är roligt och spännande att så många vill komma hit och se vår verksamhet. De är nyfikna, frågvisa och undrar vad som görs och händer här. Jag tror att vårt företag har varit lite anonymt även om vi ligger centralt, säger han. Företaget, som tillverkar maskiner för plåtslagare och plåtindustrin, har drygt 100 anställda i Götene och är inne i en expansiv fas.

- Under de senaste åtta åren så har vårt globala företag gått från 800 miljoner kronor i omsättning till närmare 500. Vi har en stark tillväxt, anställer mycket folk och utvecklar nya produkter, både på mjukvaru- och hårdvarusidan, konstaterar Hjelmqvist.

 

Stärker personalen

Erik Hedbrant, vd och ägare på Hägnander & Larsson AB, var nöjd med tillströmningen på sin mekaniska verkstad. Under kvällen fick han besök av företag från bland annat Lidköping, Skövde och Trollhättan.

- Det har varit fullt jättekul och fullt blås. Första gästerna kom redan en halvtimma innan vi drog igång, säger han och fortsätter:

- Industrinatten stärker personalen som får visa upp sin arbetsplats för nära och kära. Det ger oss företag möjlighet att rekrytera personal, både på kort och lång sikt. Marknadsföring mot nya kunder är också en positiv effekt.

 

Industrinatten är ett arrangemang som de deltagande företagen gör i samarbete med Näringslivsföreningen i Götene och Götene kommun.

2017-11-15, Götene Tidning:

Succé för Industrinatten

Götene Industrinatt 2017. Hägnander Larsson

Erik berättar om Hägnander & Larsson AB för intresserade Mariestad och Götenebor.

Götene Industrinatt 2017. Prototal

Ola guidade runt besökare på Prototal. Gästerna fick i slutet av turen tävla.

Götene Industrinatt 2017. Cidan Machinery

Elin arbetar som elektriker på Cidan Machinery och trivs med sitt jobb.

Den första upplagan av Götene Industrinatt blev en lyckad satsning.

- Både Götenehus och Kinnex uppskattade antalet besökare till 350, berättar Gert Rahm, näringslivschef och initiativtagare.


Totalt deltog nio företag i evenemanget som syftade till att locka ungdomar och arbetssökande till industriyrken.

- Industrin har haft svårt att få tag på folk och vi har alla samma problem, säger Erik Hedbrant på Hägnader & Larsson AB som vid halvlek hade ett 50-tal besökare i sin mekaniska verkstad.

- Det har varit en blandning av skolungdomar med föräldrar, kompisar och nyfikna Götenebor. Problematiken att få fatt i kompetent personal beror enligt Erik på att det är flera komponenter som måste synkronisera.

- Det är många olika saker som ska uppfyllas, både kunskaper och personligheter ska vara rätt.

Erik menar att svårigheten med kompetensförsörjning har växt med tiden.

- Vi behöver öka intresset hos ungdomarna, få dem att veta vad vi gör och vad det finns för verksamheter här i Götene. Då är Industrinatten ett bra sätt att synas.

Idag arbetar sex personer i företaget och verktygsmakarna ska kunna utföra svarvning, fräsning samt mer nischade bearbetningsformer som sänkgnistning, hålgnistning och trådgnistning. De har även en konstruktions- och marknadsavdelning. I alla rollerna behöver personalen vara tekniskt kunniga.


På plats hos Hägnander & Larsson AB var Eva-Maria Friberg, ordförande i Näringslivsföreningen som tillsammans med kommunen och näringslivet står som arrangörer till Industrinatten. Hon menar att det finns en stor okunskap om hur en industri ser ut idag.

- Vi vill visa att det finns många olika yrken inom industrin, mekanisk verkstad och vi ska vara stolta över att Götene är en ort med så många fina företag.

 

Vi söker alltid folk

På Prototal var besökarna allt ifrån unga jobbsökande och före detta anställda till folk som bor i närheten.

-Det har varit en salig blandning, säger Christer Peterson. Ola Anteryd guidade runt besökarna och informerade om plaster, infärgningar och snusdosor. Han berättade att deras plastfabrik just nu är i behov av personal.

- Vi söker alltid folk, både i Götene och Vinninga. Det finns alltid jobb till rätt folk och vi utbildar alla själva, säger Ola.

 

Fem lediga tjänster

På Cidan Machinery genomfärde man regelbundna guidade rundturer där Thomas Lindblom visade både kontor och konstruktionsavdelningar. Även Cidan söker personal och just nu har de fem lediga tjänster. Götenebon Michael Gow från Storbritannien var en av besökarna som letade efter ett arbete.

- Jag har varit hos Arla, Semper och Dafgård innan. Detta ger en idé om vilka yrken och möjligheter som finns och jag hoppas att jag kan få jobb i framtiden.

Cidan Machinery hade gott om besökare från början till slut under Götene Industrinatt.

- Klockan 16.01 kom de första gästerna och vi har hittills haft 250 personer här, säger Johan Persson när det återstår en timma av industrinatten.

 

Klart över förväntan

Dagen efter sammanfattar Gert Rahm evenemanget som en succé.

- Vi visste inte hur det skulle gå eftersom det var första gången. Men det var jättekul att se så mycket folk ute. Även företagen som lämnat utvärdering är nöjda med både antalet besökare och att de nått rätt besöksgrupp. De ser ett stort värde i att promota sitt företag och de ger höga betyg för helhetsintrycket. Klart över förväntan.

2016-07-14, Skövde Nyheter:

Eriks dröm blev sann. Skövdekillen axlar roll som vd för ett teknikföretag.

Erik, Lars och Henrik

Nye ägaren Erik Hedbrant, före detta ägaren Lars Svensson och anställd CNC-operatör Henrik Wiking i bakgrunden.

Erik visar upp en plastdetalj.

Nya ägaren och vd:n Erik Hedbrant visar upp en formsprutad plastdetalj.

Henrik Wiking mäter.

Många av kunderna är underleverantörer till fordonsindustrin. Henrik Wiking kontrollerar måtten i en platta efter CNC-fräsning.

Erik Hedbrant är 29 år. Skövdebon har precis köpt och tagit över ett anrikt företag som tillverkar formverktyg till plastföretag, och han är inte rädd för att axla rollen som vd.


Erik låter förstå att det är en gammal dröm som just gått i uppfyllelse. Han berättar att han målmedvetet har haft siktet inställt på att bli egen företagare sedan gymnasiet. Den sista tiden har han jagat och plöjt igenom annonser efter bolag till salu. Så fann han det, en mekanisk verkstad i Götene vid namn Hägnander & Larsson AB.

- Jag hade inte gjort den här affären om det inte varit en bra affär, svarar Erik på frågan om det inte är dyrt att köpa ett företag.

Han liknar affären vid att köpa hus eller bil och menar att tillvägagångssättet är ungefär det samma, det handlar mycket om förberedelser och att ta reda på en stor mängd fakta. Erik berättar att det viktigaste är att våga.

- Jag kände att jag har kunskap nog att sätta mig i vd-stolen och man behöver inte kunna allt från början.

Han försöker att serva de anställda, fördela och planera arbetet så att alla kan göra sitt bästa. Stor tillit finns till de sex anställda verktygsmakarna / CNC-operatörerna som jobbat på företaget i snitt 20 år.

- Det finns en stor erfarenhet och kunskap som byggts upp under många år.

Erik berättar att ett övertagande kan ta upp till ett år att genomföra.

- I vårt fall tog det ungefär fem månader från det första samtalet tills att affären var i land.


Så vem är han, den här 29-åringen?

På gymnasiet läste Erik på teknikprogrammet i Vara, i lumpen var han transportplutonbefäl på T2 i Skövde, sedan studerade han till civilingenjör vid Luleå Tekniska Universitet, jobbade på Volvo Personvagnar i Skövde och därefter Swegon i Kvänum. Allt för att samla på sig olika kompetenser eller ”ben” att stå på inför framtiden.

- I tonåren konstruerade jag egna uppfinningar i verkstaden hemma på gården i Stora Levene, allt från en kick-bike med motorsågsmotor till hydrauliska grävaggregat till traktorer.

Då upptäckte han att det är roligt med problemlösningar. Men det långsiktiga målet var att bli produktionschef/ägare till ett tillverkande företag. I höstas blev han bönhörd när han fick syn på annonsen om att företaget Hägnander & Larsson AB i Götene var till salu.

- Jag träffade dåvarande ägare under senhösten 2015 och sedan gick det rasande snabbt.

Erik kunde inte så mycket om formverktyg eller verktygsmakeri, men det störde inte ledningen eller den forne vd:n Lars Svensson.

- Det har känts bra sedan start. Vi behövde en nytändning och Erik är en frisk fläkt som vill förbättra på att ödmjukt och smidigt sätt. Han har ett väldigt engagemang och en stor drivkraft, säger Lars Svensson.