Praoblogg

Praoblogg

Elever som gjort studiebesök, praktik eller sommarjobb berättar.

Vi på Hägnander & Larsson AB tar regelbundet emot elever från högstadieskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar och högskolor/universitet. Det rör sig om studiebesök, prao, praktik och sommarjobb. På denna sida, Praoblogg, låter vi eleverna blogga om sitt äventyr i vår mekaniska verkstad. Samarbete mellan näringsliv och skola/utbildning har flera fördelar.

Pontus Praktik Hägnander Larsson 1
Pontus Praktik Hägnander Larsson 2

Pontus, 18 år, praktik v.20 2022


Vem är Pontus?

x

Vad har du fått göra på sommarjobbet?

x

Vad har du lärt dig och vad var roligast?

x

Drömjobb och framtidsplaner?

x

Neo Sommarjobb 2021 Götene Mekanisk verkstad
Neo Sommarjobb 2021 Götene

Neo, 15 år, sommarjobb 2021


Vem är Neo?

Jag är en 15-årig kille från Götene som precis har slutat 8:an på Linjestensskolan. Till hösten börjar jag 9:an och det ska bli roligt även om det blir mer plugg. Under denna sommar har jag sommarjobbat på Hägnander & Larsson AB samt hängt med kompisar. Jag håller även på att ta mopedkörkort och skulle vilja köpa en crossmoped när jag har kortet i min hand.


Vad har du fått göra på sommarjobbet?

Jag har utfört uppgifter som stod i ett arbetshäfte. Det innebar bl.a. rengöring av maskiner och skåp i verkstaden, hacka ogräs, klippa buskar och snygga upp på utsidan av fastigheten, putsa fönster samt måla industriport med metallfärg. Jag fick även ställa iordning material i materialställaget, rengöra kapsåg och storstäda firmabilen. Två tjänsteresor fick jag åka med på. Den första gick till Nolato Gota som är ett företag som tillverkar plastdetaljer (formsprutning av plast). Vi tittade på hur formsprutorna och robotarna fungerar, samt Erik hämtade en trasig back i deras verktygsverkstad. Den andra tjänsteresan gick till Kinnex Mekaniska för att lämna av slipade detaljer. Kinnex har stora och avancerade svarv- och fräsmaskiner.   


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Detta var mitt första sommarjobb. Sommarjobbet fick jag genom att vi hade en skoluppgift där vi skulle intervjua och ta reda på fakta om ett företag. Jag kontaktade då Erik och fick hjälp med svar till skoluppgiften. Passade då även på att fråga om det fanns möjlighet att sommarjobba hos Hägnander & Larsson AB. Jag har lärt mig hur arbetslivet fungerar och vad som är viktigt att tänka på. Det är exempelvis viktigt att passa tider, ha med lunchlåda och vara noggrann med de arbetsuppgifter som utförs. Vi har även gått igenom hur härdning (värmer upp ett material för att det ska bli hårt), putsa fönster (spegelblankt utan ränder) och planslipning av ventilhus fungerar. Det roligaste var att måla industriporten, hänga med arbetskollegorna, kolla på Rocky-maraton (vi avverkade 3 st Rocky-filmer under lunchrasterna) och åka på tjänsteresor (även om de bara var inom Götene kommun).


Drömjobb och framtidsplaner?

Just nu har jag inte något drömjobb men det kommer lösa sig när jag börjar 9:an. I 9:an kommer vi få praktisera samt få mer information om olika yrken. Mina fritidsintressen är träning, hänga med kompisar, laga god mat och kolla på tv-serier. Spelade fotboll och hade en karriär inom det upp till P13 men sedan ledsnade jag. Favoritämnen i skolan är SO-ämnena, idrott och musik.

Jesper Mekanisk verkstad
Jesper Mekanisk Verkstad 1

Jesper, 17 år, sommarjobb 2020


Vem är Jesper?

Jag är en positiv 17-årig kille från Hällekis som går på De la Gardiegymnasiet i Lidköping, Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning på husbyggnad. Till hösten börjar jag på mitt andra år och det ser jag fram emot eftersom vi då kommer att praktisera på byggarbetsplatser. Under detta sommarlov har jag sommarjobbat hos Hägnander & Larsson AB samt arbetat med mina egna produkter där hemma. Jag tillverkar armeringsbågar till växter och plantor.


Vad har du fått göra på sommarjobbet?

Jag har jobbat som vaktmästare med lite olika arbetsuppgifter. De första dagarna var det fint väder utomhus och då rengjorde jag företagsskyltar, brevlåda, cykelskjul samt betongplattor vid entrén. Därefter var det jobb inne i den mekaniska verkstaden. Jag fick bl.a. rengöra bearbetningsmaskiner, putsa fönster, torka av element, sopa och skura golv inför målning, uppdatera kemikaliepärmen med säkerhetsdatablad, tvätta firmabilen och utföra 5S på borrskåpet. Den sista dagen fick jag snickra påkörningsskydd samt agera rörmokare (täppt i en golvbrunn).


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

En stor lärdom har varit att det är viktigt med säkerhetsdatablad för oljor och kemikalier. Vid en olycka ska man ta med pärmen med säkerhetsdatablad till sjukhuset så läkaren vet vad han/hon ska göra. Jag har även fått lära mig att det finns olika arbetsrutiner på olika företag. Hos Hägnander & Larsson AB skulle jag stämpla in när jag kom och stämpla ut vid hemgång, ha arbetskläder och skyddsskor, samt utföra mina arbetsuppgifter noggrant. Noggrannhet är något som jag kommer ta med mig i framtida arbetsliv. Det är bra att vara noggrann för då blir det inte fel och man slipper göra om arbetet. Det roligaste var att se resultatet efter golvmålningen och hur bra borrskåpet blev efter 5S.


Drömjobb och framtidsplaner?

Efter att jag har gått klart skolan och gjort min lärlingstid, skulle det vara kul att starta ett företag som jobbar med VVS och bygg. I det företaget skulle vi ha en stor bredd och kunna utföra det mesta. Men eget företag får bli först om 10 år efter att jag samlat på mig ordentligt med erfarenheter. Mina fritidsintressen är att spela fotboll, åka jetski, umgås med kompisar, skruva med moppen och arbeta hemma.

Feras Hägnander Larsson AB

Feras, 26 år, praktik v.23-24 2019


Vem är Feras?

Mitt namn är Feras och jag är 26 år och bosatt i Skövde. Just nu studerar jag en CNC-utbildning på KompetensCentrum i Tidaholm. Det är en 1-årig vuxenutbildning med fokus på svarvning och fräsning i metall. Vi lär oss hantera både manuella maskiner samt styrda maskiner för CNC-fräsning och CNC-svarvning. CAD är även ett inslag i vår utbildning. Det är roligt att rita och konstruera i CAD. CNC-utbildningen har plats för 8 elever per klass och intagning sker på vår/höst. Undervisning sker på industriskolan samt genom företagsförlagd praktik. Vi delar lokaler med yrkesprogrammen från Rudbecksgymnasiet. Det är viktigt för den industritäta orten Tidaholm att verkstadsutbildningar finns för att klara kompetensförsörjningen.


Vad fick du göra under praktiken?

Jag fick programmera och köra en universalfräs som fräste hål i kopparrör. Planslipning av hydraulikblock fick jag även testa på. Förutom detta gick jag bredvid verktygsmakarna (killarna i verkstaden) och tittade på när de jobbade med reparationer och ändringar av formverktyg för plast samt tillverkning av nya plåtformningsverktyg. Hägnander & Larsson AB hade ett flertal bearbetningsmaskiner som jag tidigare inte hade kommit i kontakt med.


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Detta var min första praktik. På Kompetenscentrum i Tidaholm utbildar vi oss inom svarvning och fräsning. Jag tyckte att det var roligt att se och förstå hur andra maskiner i en mekanisk verkstad fungerar. Ett bra exempel är gnistning (sänkgnistning, starthålsgnistning och trådgnistning). Röders höghastighetsfräs var även spännande att se. Killarna i verkstaden var duktiga på att lära ut. De lärde mig att ta ut nollpunkt i mitten av arbetsstycket istället för i ett hörn som vi gör i skolan. Jag fick även lära mig några nya ord på västgötska.


Drömjobb och fritidsintressen?

I framtiden önskar jag få arbeta på ett större företag i Skövde där jag kan utveckla mina CNC-kunskaper inom svarvning och fräsning samt umgås med roliga kollegor.

På fritiden umgås jag med familjen, spelar fotboll, lagar mat, kollar på TV (helst komedi eller action) samt jag extrajobbar på McDonalds lite då och då.

Axel Strid. Mekanisk verkstad
Axel Strid. Mekanisk verkstad.1

Axel, 16 år, sommarjobb 2019


Vem är Axel?

Hej! Jag heter Axel och är en 16-årig kille från Forshem som precis slutat niondeklass på Liljestensskolan i Götene. Under denna sommar har jag sommarjobbat på Hägnander & Larsson AB (verktygsmakare) och Nolato Gota (formsprutning av plast). Till hösten börjar jag gymnasiet och jag har sökt in till Industritekniska programmet i Mariestad och Volvogymnasiet i Skövde.


Vad fick du göra på sommarjobbet?

Hägnander & Larsson AB är en mekanisk verkstad nischad mot formverktyg (plastverktyg), plåtformningsverktyg och legoarbeten. Hos dem fick jag måla huvudentrén samt rengöra bearbetningsmaskiner. Innan jag målade behövde jag skrapa bort den gamla färgen samt maskera de ytor som inte skulle få färg.


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Detta är ett av mina första sommarjobb. Utöver att jag har blivit en hejare på att måla, så har jag även lärt mig många grundläggande saker inom arbetslivet. Killarna visade mig även hur trådgnistning, sänkgnistning och härdning fungerar. Svarvning och fräsning visste jag sedan tidigare. Det roligaste var att maskera ytor (tejpa och lägga täckpapp) inför målning.


Drömjobb och framtidsplaner?

Just nu skulle jag vilja jobba på Volvo eftersom jag är intresserad av hur bilar är uppbyggda, dvs hur saker och ting hänger ihop. Mina andra intressen är jakt, fiske, bygga saker och bilar (epa, a-traktor, mopedbil, bil).