Praoblogg

Praoblogg

Elever som gjort studiebesök, prao, praktik eller sommarjobb berättar.

Vi på Hägnander & Larsson AB tar regelbundet emot elever från högstadieskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar och högskolor/universitet. Det rör sig om studiebesök, prao, praktik och sommarjobb. På denna sida, Praoblogg, låter vi eleverna blogga om sitt äventyr i vår mekaniska verkstad. Samarbete mellan näringsliv och skola/utbildning har flera fördelar.

Feras Hägnander Larsson AB

Feras, 26 år, praktik v.23-24 2019


Vem är Feras?

Mitt namn är Feras och jag är 26 år och bosatt i Skövde. Just nu studerar jag en CNC-utbildning på KompetensCentrum i Tidaholm. Det är en 1-årig vuxenutbildning med fokus på svarvning och fräsning i metall. Vi lär oss hantera både manuella maskiner samt styrda maskiner för CNC-fräsning och CNC-svarvning. CAD är även ett inslag i vår utbildning. Det är roligt att rita och konstruera i CAD. CNC-utbildningen har plats för 8 elever per klass och intagning sker på vår/höst. Undervisning sker på industriskolan samt genom företagsförlagd praktik. Vi delar lokaler med yrkesprogrammen från Rudbecksgymnasiet. Det är viktigt för den industritäta orten Tidaholm att verkstadsutbildningar finns för att klara kompetensförsörjningen.


Vad fick du göra under praktiken?

Jag fick programmera och köra en universalfräs som fräste hål i kopparrör. Planslipning av hydraulikblock fick jag även testa på. Förutom detta gick jag bredvid verktygsmakarna (killarna i verkstaden) och tittade på när de jobbade med reparationer och ändringar av formverktyg för plast samt tillverkning av nya plåtformningsverktyg. Hägnander & Larsson AB hade ett flertal bearbetningsmaskiner som jag tidigare inte hade kommit i kontakt med.


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Detta var min första praktik. På Kompetenscentrum i Tidaholm utbildar vi oss inom svarvning och fräsning. Jag tyckte att det var roligt att se och förstå hur andra maskiner i en mekanisk verkstad fungerar. Ett bra exempel är gnistning (sänkgnistning, starthålsgnistning och trådgnistning). Röders höghastighetsfräs var även spännande att se. Killarna i verkstaden var duktiga på att lära ut. De lärde mig att ta ut nollpunkt i mitten av arbetsstycket istället för i ett hörn som vi gör i skolan. Jag fick även lära mig några nya ord på västgötska.


Drömjobb och fritidsintressen?

I framtiden önskar jag få arbeta på ett större företag i Skövde där jag kan utveckla mina CNC-kunskaper inom svarvning och fräsning samt umgås med roliga kollegor.

På fritiden umgås jag med familjen, spelar fotboll, lagar mat, kollar på TV (helst komedi eller action) samt jag extrajobbar på McDonalds lite då och då.

Axel Strid. Mekanisk verkstad
Axel Strid. Mekanisk verkstad.1

Axel, 16 år, sommarjobb 2019


Vem är Axel?

Hej! Jag heter Axel och är en 16-årig kille från Forshem som precis slutat niondeklass på Liljestensskolan i Götene. Under denna sommar har jag sommarjobbat på Hägnander & Larsson AB (verktygsmakare) och Nolato Gota (formsprutning av plast). Till hösten börjar jag gymnasiet och jag har sökt in till Industritekniska programmet i Mariestad och Volvogymnasiet i Skövde.


Vad fick du göra på sommarjobbet?

Hägnander & Larsson AB är en mekanisk verkstad nischad mot formverktyg (plastverktyg), plåtformningsverktyg och legoarbeten. Hos dem fick jag måla huvudentrén samt rengöra bearbetningsmaskiner. Innan jag målade behövde jag skrapa bort den gamla färgen samt maskera de ytor som inte skulle få färg.


Vad har du lärt dig och vad var roligast?

Detta är ett av mina första sommarjobb. Utöver att jag har blivit en hejare på att måla, så har jag även lärt mig många grundläggande saker inom arbetslivet. Killarna visade mig även hur trådgnistning, sänkgnistning och härdning fungerar. Svarvning och fräsning visste jag sedan tidigare. Det roligaste var att maskera ytor (tejpa och lägga täckpapp) inför målning.


Drömjobb och framtidsplaner?

Just nu skulle jag vilja jobba på Volvo eftersom jag är intresserad av hur bilar är uppbyggda, dvs hur saker och ting hänger ihop. Mina andra intressen är jakt, fiske, bygga saker och bilar (epa, a-traktor, mopedbil, bil).

Besök- och postadress

Hägnander & Larsson AB

Sandtorpsvägen 2a

533 33 Götene

Kontaktuppgifter

Tel: 0511-51720

E-post: erik@hagnanderolarsson.se

Följ oss på sociala medier

Öppettider

Måndag-Torsdag: kl 6.45-16.15

Fredag: kl 6.45-12.30